sestdiena, 2011. gada 5. marts

Ceļā uz DVI

Vai personas kods un autovadītāja apliecības numurs vispār ir uzskatāms par kādas sistēmas autorizācijas autentifikācijas elementiem?

Cilvēks varbūt gadiem kārto autoskolas, CSDD eksāmenus, līdz beidzot iegūst mazo svarīgo rozā plastikāta gabaliņu, ko sauc par autovadītāja apliecību. Un no prieka viņš to publicē internetā un palepojas ar attiecīgā dokumenta fotogrāfiju.

Taču cilvēks nezin, ka pastāv tāds mistisks e.csdd.lv, kurā šeptējas cilvēki, kas ir izdomājuši, ka personas kods un autovadītāja apliecības numurs pēkšņi kļūst par autorizācijas datiem pieslēdzoties CSDD e-pakalpojumiem.

Pēkšņi dažas rindiņas no rozā papīrīša ir kļuvušas par paroli un lietotājvārdu, kaut gan mēs nezinām, kurš ir parole un kurš lietotājvārds, un abi var būt gan parole, gan lietotājvārds.

Vai šie dati e.csdd.lv lapā autorizējoties vispār tiek definēti kā aizsardzības līdzekļi?

Attēli no interneta:

Un kā ir ar to, ka personas kodi jau sešus gadus ir publicēti Ministru kabineta mājaslapā?
www.mk.gov.lv/doc/2005/R1452_7.doc
55096709492717636122179984707683124713

1 komentārs:

  1. Man liekas, ka galvenā problēma nav personas kods, bet tā izmantošana. Tobiš - lai jau ir tas p.k. publiski pieejams, tikai nevajag viņam piešķirt kaut kādas privilēģijas ala būt par defolta paroli piem.

    AtbildētDzēst

Jūsu komentārs tiks nosūtīts mājas lapas administratoram, līdz apstiprināšanai tas var nebūt pieejams šī bloga publiskajā daļā.